Şecere nedir, ne işe yarar?
"Şecere"nin kelime anlamı "soy ağacı"dır.
Bir köpeğin şeceresinden bahsediliyorsa, köpeğin en az üçüncü kuşağa kadar ebeveynlerini gösteren soy ağacı belgesi kastedilmektedir.
Halk arasında "secere" olarak da söylenir, bu sebeple bazı köpek tüccarları ne anlama geldiğini bilmedikleri bu kelimeyi bir şeyin kısaltması zannederek "SCR" şeklinde yazmakta/söylemektedirler. Oysa ki "SCR" diye bir şey yoktur!
-
Her ülkenin bir ulusal kinoloji kurumu vardır. Türkiye'de KIF (Köpek Irkları Federasyonu) dahil Avrupa, Güney Amerika, Afrika ve Asya'daki çoğu ülkenin ulusal kinoloji kurumları FCI (Federation Cynologique Internationale) çatısı altında toplanmıştır. Amerika'da AKC (American Kennel Club), Kanada'da CKC (Canadian Kennel Club), İgiltere'de KC (The Kennel Club) ve Avustralya'da ANKC (Australian National Kennel Club) bulunmaktadır.
-
Bir köpek ırkı için FCI, AKC, CKC, KC ve ANKC federasyonlarının belirledikleri ırk standardı birbirinden haffifçe farklılık gösterebilir. Bazı kurumların tanıdığı ırkları bazı kurumlar tanımayabilir, fakat Labrador Retriever tüm federasyonlar tarafından tanınan bir ırktır.
-
Şecere belgeleri, köpek hangi ülkede doğduysa o ülkenin ulusal kinoloji kurumu tarafından verilir. Doğumu takip eden ilk haftada kurum tarafından yönlendirilen bir yetkili doğumun gerçekleştiği adrese gelerek batın teyidi yapar. Bu batın teyidinde yavruların hangi ebeveynlerden olduğunu gösteren, köpek sahipleri tarafından imzalanmış bir çiftleşme anlaşması ile anne ve baba köpeğin şecerelerinin ve sağlık testlerinin fotokopileri yetkiliye teslim edilir. Yavrular 7 haftalık olduğunda yine bulundukları adrese gelen bir yetkili tarafından mikroçiplendirilerek her yavrunun mikroçip numarasına özel düzenlenmiş şecere belgesi çıkartılır. Kayıtlı olmayan ya da hakem değerlendirmesinden üreme için yeterli not almamış köpeklerin yavrularına şecere belgesi çıkartılmaz.
-
FCI federasyonu; tüm FCI üyesi ulusal kurumların yanı sıra AKC, CKC, KC ve ANKC ile de işbirliği yürütür, yani Çek Cumhuriyeti'nden edinilen CMKU/FCI şecereli bir köpek, FCI üyesi olan başka bir ülkenin kurumuna (Türkiye'de KIF'a) kaydettirilebileceği gibi Kanada'dan edinilen CKC şecereli bir köpek de FCI üyesi olan herhangi bir ülkenin kurumuna kaydettirilebilir. Bunun için "export pedigree" belgesi yeterlidir.
Örneğin, Zoey'miz Çek Cumhuriyeti'nden geldi ve Türkiye'de KIF'a kayıt edildi. Fotoğrafta export pedigree belgesini görüyoruz (büyütmek için fotoğrafa tıklayın). Üzerinde, doğduğu ülkenin resmi kinoloji kurumu olan CMKU'nun ve FCI'ın logolarını taşıyor.
Bu belgelerin üzerinde sahteciliği önlemek için mutlaka hologram ve soğuk damga vardır. Bir şecere belgesinin gerçek olup olmadığını anlamanın en iyi yolu üzerindeki bu logolar, hologram ve soğuk damgayı kontrol etmek, mümkünse kayıt numarasını ve üretici adını, belgeyi düzenleyen kinoloji kurumu aracılığıyla sorgulamaktır.
NOT:
Bilgilerin yayılmasını, insanların bilinçlenmesini elbette ki gönülden istiyoruz. Bu nedenle şecere ve sağlık hakkında araştırma yaparak bu metni kendi emeğimizle oluşturduk. Zoey's Queendom, bu metnin orijinal kaynağıdır, tüm yazılar Gülru Batur tarafından yazılmıştır. Bu sayfada yazılanlar şimdiye dek pek çok kez kopyalandı ve alıntılandı. Kendi cümlelerinizle yazmak için zamanınız olmayabilir, bunu anlıyoruz, fakat sitemizden kopyalama yaptığınızda lütfen en azından kaynak belirtirseniz memnun oluruz.